MIDRAS, Destelbergen /Belgium by GRAUX & BAEYENS architectenProject Details:
Location: Dendermondsesteenweg 333b – 9070 Destelbergen, BELGIUM
Type: Offices – Housing – Residential
Architects: GRAUX & BAEYENS architecten – http://www.graux-baeyens.be
Function: office building + apartment
Client: Builthings
Design year: 2007
Construction year: 2009-2010
Square meters: 825.5m²

The existing situation consists of a composition of a central volume flanked by two uniform wings. The assignment was to transform the central volume into a dynamic office building with a housing-unit. At the frontside of the building we chose not to break the strong horizontality but to enhance it instead by creating a balanced composition of stacked white volumes.

MIDRAS, Destelbergen /Belgium by GRAUX & BAEYENS architectenScheme Plans /Drawing by GRAUX & BAEYENS architecten

MIDRAS, Destelbergen /Belgium by GRAUX & BAEYENS architectenMidras Plan /Drawing by GRAUX & BAEYENS architecten

MIDRAS, Destelbergen /Belgium by GRAUX & BAEYENS architectenMidras Plan / Drawing by GRAUX & BAEYENS architecten

MIDRAS, Destelbergen /Belgium by GRAUX & BAEYENS architectenMidras Plan / Drawing by GRAUX & BAEYENS architecten

MIDRAS, Destelbergen /Belgium by GRAUX & BAEYENS architectenMidras Plan / Drawing by GRAUX & BAEYENS architecten

The spacing between these massive volumes and the recessed windows creates an interesting number of vistas. In strong contrast with the existing wings of the building nothing of the interior organization is given away from the outside: the volume protects itself from the busy road situated in front of it. The functions and floors on the interior were composed in a manner to allow a maximum amount of natural daylight into the building, between the two 10meter high walls separating the central volume from the adjacent buildings. The office is located on the ground floor, floor -1 and floor +1. An apartment with a terrace stretches out from front to back on floor +2.

MIDRAS, Destelbergen /Belgium by GRAUX & BAEYENS architectenphoto by Julien Lanoo

MIDRAS, Destelbergen /Belgium by GRAUX & BAEYENS architectenSection / Drawing by GRAUX & BAEYENS architecten

On the backside a large rooflight is brought into the building while at the frontside a void separates floor +1 from the façade and creates a relation with the underlying floors. On the ground level two staircases connect to floor -1 in a way that it becomes fully a part of the office.

MIDRAS, Destelbergen /Belgium by GRAUX & BAEYENS architectenPhoto by Julien Lanoo

MIDRAS, Destelbergen /Belgium by GRAUX & BAEYENS architectenphoto by Julien Lanoo

MIDRAS, Destelbergen /Belgium by GRAUX & BAEYENS architectenphoto by Julien Lanoo

MIDRAS, Destelbergen /Belgium by GRAUX & BAEYENS architecten photo by Julien Lanoo

MIDRAS, Destelbergen /Belgium by GRAUX & BAEYENS architectenphoto by Julien Lanoo

MIDRAS, Destelbergen /Belgium by GRAUX & BAEYENS architectenphoto by Julien Lanoo

Advertisements