Tags

, , ,



‘urban follies’ at the gwangju design biennale 2011
‘flow control’ by alejandro zaera-polo at korea insurance 4-way cross
 
image courtesy of the gwangju design biennale foundation 

‘urban folly’, an exhibition presented as part of the gwangju design biennale 2011, asked ten architects to explore the urban area of gwangju, korea. the small scale follies act as a link between the public and the city, giving visitors a new space to explore and interact with their surroundings. 
the structures are placed around the city in carefully chosen locations that work as a network, leading people from one to the other. inside the follies, whether on purpose or simply by the location, activities and programs occur, some connected to the biennale, others not. ‘flow control’ by alejandro zaera-polo transforms the korea insurance 4-way crossing. the relationship between the sidewalk and the park is strengthened, easing people towards the space, while a barrier is placed between the street and the sidewalk. 


view from above 
image courtesy of the gwangju design biennale foundation 


overview rendering 
image courtesy of the gwangju design biennale foundation 

 
communication hut’ at jangdong 4-way crossing by juan herreros 
image courtesy of the gwangju design biennale foundation located at the entrance of the future asian cultural complex, ‘communication hut’ 
by herreros arquitectos is located by the populated jangdong 4-way corssing. 
acting as a ‘cover’, the form defines the space without disconnecting it from its environment. 


view from above 
image courtesy of the gwangju design biennale foundation 


perspective 
image courtesy of the gwangju design biennale foundation 


view from inside vehicle 
image © herreros arquitectos 


plan and perspective 
image © herreros arquitectos 


‘seowonmoon lantern’ by florian beigel at jebogro sidewalk 
images courtesy of the gwangju design biennale foundation

the little tower known as ‘seowonmoon lantern’ by florian beigel is a place 
that is meant to connect to the city in unexpected ways, whether people are waiting for the bus, 
or if there is a musical performance. located at on the jebogro sidewalk, a small lantern placed 
at the top of the tower is illuminated every night. 


view from side and front
images courtesy of the gwangju design biennale foundation


perspective collage 
images courtesy of the gwangju design biennale foundation


’99 kan’ by peter eisenmann at chungjangro police station
images courtesy of the gwangju design biennale foudation

until recently, people outside of the royal family were not allowed to build houses larger than 99 kan, 

an old system of measurement. to represent the new laws, peter eisenmann developed ’99 kan’ located 
outside the chungjangro police station. 100 kan, was measured out in a grid pattern with 
a dynamic shape flowing through it. 
‘the opened wall’ by jung S H and kim S J at hwanggeurmro entry 
images courtesy of the gwangju design biennale foundation
jung S H and kim S J created ‘the opened wall’ at hwanggeurmo entry. exploring the space 
between a roof and a floor, the installation focuses on the interspace between, or the opened wall. 


rendering 
images courtesy of the gwangju design biennale foundation


‘threshold for intimate recollections’ by sungryong joh at hwanggeumro
images courtesy of the gwangju design biennale  

located close to the existing threshold at of the old city wall, ‘threshold for intimate recollections’
by sungryong joh consists of embedded steel plates into the floor. this gives inhabitants the chance
to create new memories, a symbolic connection between the past and their current environment. 


presentation renderings and images
images courtesy of the gwangju design biennale foundation


‘the opened box’ concept by dominique perrault at old city hall 4-way cross 
images courtesy of the gwangju design biennale foundation
 

‘the opened box’ by dominique perrault consists of metal fabric and wooden columns, 
referencing the traditional architecture of the area. it is meant to bring balance 
to the noisy and busy environment at the old city hall crossing. 


view from above
images courtesy of the gwangju design biennale foundation


areal view rendering 
images courtesy of the gwangju design biennale foundation


concept sketches
image © dominique perrault architecture 


rendering of view from inside 
image © dominique perrault architecture 


night and day views of built structure 
image © dominique perrault architecture 


‘periscope pergola’ by yoshiharu tsukamot 
images courtesy of the gwangju design biennale foundation 


model 
images courtesy of the gwangju design biennale foundation 

‘periscope pergola’ by yoshiharu tsukamot is penetrated by one tree to make a viewing platform.
instead of distracting the audience with stairs, the bodies remain on the ground, and only the eyes travel upward. 


‘public room’ by francisco sanin 
images courtesy of the gwangju design biennale foundation


close up of structure 
images courtesy of the gwangju design biennale foundation


rendering 
images courtesy of the gwangju design biennale foundation

in ‘public room’ by francisco sanin, present meets the past in a point between the old city and the new.
stairs and glass walls can be used as a small theatre or for cultural events. 


‘the NADAA installation’ by nader tehrani
images courtesy of the gwangju design biennale foundation

the korea insurance connects back to nature in ‘the NADAA installation’ by US-based architect nader tehrani.
steel rods are placed randomly inside of a precisely calculated mass. the form is bridge between the busy sidewalk
and the unused resting place above.   

 

view from below 
images courtesy of the gwangju design biennale foundation
Advertisements